Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону, яким забороняється використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів, молока і молочних продуктів, а також встановлюється адміністративна відповідальність за порушення цієї норми.

   Проектом закону пропонується в адміністративному кодексі передбачити штрафи за виробництво, введення в обіг або реалізацію харчових продуктів із вмістом пальмової олії – від 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1700 грн ), а за повторне порушення протягом року – від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів (1700-3400 грн).
За ухвалення законопроекту №3871 з другої спроби проголосували 233 народних депутати. У пояснювальній записці до документа наголошується, що пальмова олія та її жирні кислоти – шкідливі продукти, що сприяють підвищенню рівня холестерину в крові людини, можуть провокувати розвиток атеросклерозу, тромбозу судин, захворювань серця та ожиріння.
   Що таке пальмова олія?
   Пальмову олію видобувають із плодів рослини Elaeis guineensis, відому як олійна пальма. Її батьківщиною є Західна Африка, і там пальмову олію традиційно використовували в їжу. Її застосовують для смаження їжі, виробництва маргаринів, в помаді та кремах, як технічне мастило та біопаливо. Особливо активно пальмову олію використовують у виробництві сиру та сирних продуктів; масла; морозива; кисломолочних продуктів: кефіру, йогурту, молока, сметани; у кондитерській промисловості (тортів, печива, цукерків, вафель) - як замінники молочного жиру і еквіваленти какао-олії.
   Чим шкідлива пальмова олія
Вона перенасичена шкідливими жирами. У ній немає ні корисних білків, ні легко засвоюваних вуглеводів. Небезпеку становить і те, що більша частина масел, які продаються, проводиться методом так званого гарячого віджимання. У цьому процесі використовується температурна обробка, під час якої не тільки втрачається практично половина всіх корисних речовин, але і відбувається накопичення в олії концерогенів. Відомо, що ці речовини завдають серйозної шкоди людині — вони провокують зростання новоутворень, розвиток серцево-судинних захворювань, ожиріння і цукровий діабет.
   На відміну від оливкової і кукурудзяної олії, в пальмової міститься всього лише 10% полі – імононенасичених кислот. Решта — це насичені жири, які, згідно з численними дослідженнями, здатні викликати формування атеросклеротичних бляшок і підвищення рівня холестерину, що тягне за собою розвиток гіпертонії, інфаркту міокарда, інсульту, хвороби Альцгеймера.
   При регулярному прийманні цим маслом судини забруднюються, в них накопичуються шлаки і токсини. Все це призводить до їх звуження і стоншування стінок. Внаслідок цього виникають ризики ускладнень у вигляді варикозного розширення вен, утворення тромбів та їх відриву. Небезпечно й те, що таке масло підвищує артеріальний тиск, тому гіпертонікам воно категорично протипоказано.
   Це одна із самих калорійних продуктів, в 100 г їх майже 900 ккал. Це 1/3 добової потреби дорослої людини. Мова тут йде тільки про сирий продукт, при тепловій обробці його поживні властивості майже подвоюються. В результаті вживання цієї олії негативно позначається на вазі. Доведено, що воно порушує обмін речовин, «забиває» кишечник, судини та печінку, не дає провести очищення організму. Все це призводить до збільшення маси тіла, а з часом до розвитку ожиріння. Цей продукт є дуже важким для шлунка: мало того, що він довго і важко перетравлюється, так ще й нерідко викликає сильну печію. У деяких випадках його вживання призводить до здуття живота, запорів або діареї. Найчастіше це відбувається при гастриті, коліті, дискінезії жовчовивідних шляхів. Він підвищує рівень білірубіну в крові і загальмовує роботу підшлункової залози.
   Негативно відбивається цей продукт і на печінці, насичуючи її шкідливими жирами. Це може призвести до жирового гепатозу і навіть цирозу. Речовини, що містяться в ньому, дратують слизову кишечника і шлунка, забруднюють їх, викликають напади болю в животі і підвищують ризик зростання новоутворень.
   Такі проблеми можуть виникнути при вживанні як сирого, так і термічно обробленого масла. Воно важко перетравлюється і засвоюється організмом, а те, що залишається в результаті цього в організмі, не виводиться. Таким чином відбувається його інтоксикація, що позначається вже на загальному самопочутті.
   Виробники сьогодні не хочуть позбавлятися від свого прибутку і підвищують рентабельність за рахунок зниження собівартості продукції. Пальмове масло дешевше у 4-5 разів ніж тваринний жир. Якщо ви купуєте харчовий продукт, де замість тваринного жиру буде пальмова олія, за зовнішніми ознаками ви не відрізните його, а ось за собівартістю виробництва, звичайно, буде кардинальна економія та надприбутки для виробника.
   Будьте уважні при купівлі молочних продуктів і обов’язково вивчайте етикетку. (маркування).

Маркування харчових продуктів повинно містити таку обов'язкову інформацію:
- назву харчового продукту;
- склад харчового продукту;
- кількість окремих інгредієнтів;
- найменування та місцезнаходження і номер телефону
виробника або гарячої лінії, фактичну адресу потужностей (об'єкта)
виробництва, а для імпортованих харчових продуктів - найменування
та місцезнаходження і номер телефону імпортера;
- номер партії виробництва;
- інформацію про генетично модифіковані організми в складі
харчового продукту (відповідно до чинного законодавства);
13) поживну (харчову) цінність із позначенням кількості
білків, вуглеводів та жирів у встановлених одиницях виміру на 100
г (100 мл) харчового продукту та енергетичну цінність
(калорійність) виражену в кДж та/або ккал на 100 г (100 мл)
харчового продукту;
- та іншу інформацію (Наказ Держспоживстандарту України N 487 від 28.10.2010р. «Технічний регламент щодо правил маркування харчових продуктів).

   Бережіть себе! Споживайте корисне!

сайт зроблено в adgrafics