Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Grip

   Грип – це гостра вірусна інфекційна хвороба, що характеризується ураженням верхніх дихальних шляхів з переважанням трахеобронхіту, вираженою інтоксикацією з гарячкою.
   Це одна з небагатьох інфекційних хвороб, що здатна до пандемічного поширення.

   Зазвичай Грип та ГРВІ поширюються повітряно - краплинним, повітряно - пиловим шляхом (вірусні частки по повітрю переносяться від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), при тісному контакті (знаходження на відстані 2 метрів). Враховуючи стійкість нових вірусів у навколишньому середовищі, потрібно пам’ятати про можливе інфікування і через предмети особистого та загального використання.
Інкубаційний період від трьох до п’яти днів. Тяжкість хвороби залежить від загального стану організму, віку людини, чи контактував хворий із даним вірусом грипу раніше. Спостерігається лихоманка до 40 градусів, яка не спадає декілька днів, головний біль, а також біль в очних яблуках, суглобах, м’язах. Пізніше приєднується сухий кашель, набрякає слизова оболонка носа, але як такого нежитю немає. Можуть бути нудота та блювання, які пов’язані з інтоксикацією організму.
При тяжкому стані можуть виникати ураження серцево-судинної системи, пневмонія, трахеобронхіт, менінгоенцефаліт.
   Хворих на неускладнені грип та ГРЗ лікують в домашніх умовах. Госпіталізації підлягають хворі на важкі та ускладнені форми захворювання, а також особи з організованих колективів.
Грип дуже підступне своїми ускладненнями захворювання. Ці ускладнення іноді бувають більш загрозливими для здоров’я хворого, ніж сам грип.
При перших ознаках захворюваності хворого треба помістити в окрему кімнату, або відгородити від іншої частини кімнати ширмою, простирадлом, виділити йому індивідуальний посуд, рушник, предмети особистої гігієни, викликати лікаря. 3-4 рази на день приміщення, в якому знаходиться хворий, необхідно провітрювати, прибирання слід проводити тільки вологим засобом. Посуд та предмети догляду за хворим кип’ятити чи обливати окропом.
Хворому корисне тепле пиття: чай з лимоном, соки, киселі, вживати мед, цибулю, часник.
   Члени сім’ї, які доглядають хворого, повинні закривати ніс і рот маскою із 4-5 шарів марлі. Маску декілька разів на день прасувати гарячою праскою.
У зв’язку з можливим різким зростанням захворюваності в осінньо - зимовий період та навесні на гострі респіраторні захворювання та грип кращим засобом протидії грипу є його профілактика.
Профілактичні заходи спрямовані насамперед на підвищення несприйнятливості організму до дії збудників грипу, а також заходи санітарно-гігієнічного спрямування, тому насамперед необхідно:

  • уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;
  • обмежити відвідини місць великого скупчення людей;
  • часто провітрювати приміщення;
  • часто мити руки з милом;
  • уникати обіймів, поцілунків і рукостискань;
  • прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути;
  • якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від нього на відстані не менше двох метрів;
  • уникати переохолодження;
  • повинно бути повноцінне вітамінізоване харчування;

   Одним з найефективніших методів профілактики грипу залишається вакцинація дитячого та дорослого населення протигрипозною вакциною. Оптимальним часом для проведення профілактичних щеплень проти грипу є жовтень – листопад. Щеплення необхідно проводити в медичному закладі після огляду лікаря.
Не займайтесь самолікуванням! Необхідне лікування може назначити хворому тільки лікар.

Бережіть своє здоров’я!

сайт зроблено в adgrafics